Обележен 13. октобар – Дан ослобођења Костолца

Одавањем поште и полагањем венаца на Спомен обележје у Старом Костолцу, данас је обележен 13. октобар – Дан ослобођења у Другом светском рату.

Венце су на Спомен обележје положили представници Министарства одбране и Војске РС, Гарнизона Пожаревац, потом, представници Града Пожаревца, Градске општине Костолац, Министарства унутрашњих послова, Акционарског друштва „Електропривреда Србије“, представници Месне заједнице Село Костолац и Градског одбора Српске напредне странке Пожаревац.

Председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски честитао је грађанима празник – Дан ослобођења Костолца и рекао:

Данас се навршава тачно осамдесет година од како је ослобођен Костолац од окупатора у Другом светском рату. Окупили смо се да обележимо тај дан и одамо пошту свим ослободиоцима нашег града и целе наше земље, као и свим жртвама фашистичког терора.

Други  светски рат је по броју жртава и по степену материјалних разарања највећи оружани сукоб у историји човечанства. Југославија је у њему изгубила 20% свог становништва, при чему је Србија и српски народ поднео највећи број жртава.

Захваљујући Народноослободилачкој војсци Југославије и Црвеној армији Костолац је на данашњи дан добио слободу. За овај дан и боље сутра положени су животи стварајући пут за генерације које долазе и чију будућност смо дужни да штитимо. Наша је обавеза да младе васпитавамо у духу мира, правих вредности поштовања и једнакости и да не дозволимо да падне у заборав оно што су наши преци са муком постигли. Сећање и учење су прави начин да се такви ужаси не понове.

Полагањем венаца на Спомен обележје палим борцима за ослобођење у Првом и Другом светском рату, одајемо почаст свим погинулим херојима, јунацима који су својим примером показали како се брани слобода, без обзира на околности које нас окружују.

Свим нашим суграђанима од срца честитам овај светли и велики дан костолачке историје, а у име грађана Костолца свим палим борцима одајем почаст и искрену захвалност за јуначку и славну борбу против фашизма и за ослобођење земље од окупатора. Нека им је вечна слава и хвала.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!