Одржане кројачке радионице за децу и одрасле „Сам свој кројач – корисне цаке у шивењу“

Да је Костолац место креативаца и ентузијаста, показује чињеница да су се током претходних година одржавале разноврсне креативне и едукативне радионице, са великим одзивом и старијих и млађих суграђана. Организоване су радионице плетења, хеклања, кројења, шивења, ткања, веза, дрводељства, грнчарства, декупажа, сликања, калиграфије, кулинарства, посластичарства, мађионичарских трикова, креативног писања, новинарства и другог, са циљем очувања, подстицања, развоја и унапређења аматерског стваралаштва деце, младих и старијих лица у области културе, традиције и уметности.


Током претходне недеље, тачније, у четвртак 3. октобра и у петак, 4. октобра 2024. године, у сарадњи Центра за културу „Костолац“ и Удружења за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“, уз подршку Градске општине Костолац, у Дому културе одржане су две кројачке радионице за децу и одрасле, под називом „Сам свој кројач – корисне цаке у шивењу“.
Ову креативну и едукативну радионицу, јединствану у нашем граду и околини, што се већ неколико година узастопно спроводи у Костолцу, сваке године за нове генерације креативаца које пристижу, водили су чланови Удружења „Од књиге до душе“ из Костолца.
Рената Минић, председница Удружења „Од књиге до душе“ упознала је полазнике радионице са различитим материјалима, кројачким прибором и показала им како да на забаван начин савладају основне технике шивења, узимају меру, бирају одговарајуће материјале, науче да кроје, ручно шију и нашивају дугмад, крпе и украшавају разноразне текстилне предмете. Помоћ полазницима приликом савладавања ручног шивења пружила је Николина Минић, чланица Удружења „Од књиге до душе“.
Ружица Живковић, професионална кројачица, са дугогодишњим стажом у тој струци, показивала је полазницима како се раде основни штепови на машини за шивење, како се шију поруби, кецеље, торбице, отварају рупице за дугмад на одећи, спајају различити комади тканина и разноразне друге корисне цаке у шивењу. Полазници су се и сами опробали и у ручном и у машинском шивењу, а на поклон су добили шивене торбице, које су сами украшавали разноразним пришивкама.
На крају радионица, полазници су кроз анкету исказали своје одушевљење и задовољство и изразили жељу да оваквих радионица буде што чешће и више.
Фотостудио Шустер пропратио је први и други дан радионице предивним фотографијама.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!