У Острову надомак Великог Градишта одржани „Михољски сусрети села“

У селу Острово надомак Великог Градишта, у суботу 21. септембра одржани су други по реду “Михољски сусрети села”. Манифестацију је отворио председник општине Драган Милић, истакавши да су наша села веома богата, традицијом културно – историјским наслеђем и туристичким потенцијалима. Због тога је, према његовим речима, важно наставити у смеру њиховог даљег очувања и развоја.

Програм је почео у преподневним  часовима, припремама и касније реализацијом прве Остовачке фијакеријаде. Мештани села и посетиоци манифестације уживали су у благодетима коња и лепоти вожње у фијакерима.

Прелепи коњи упрегнути у елегантним запрегама оживели су дух али и заборављену традицију из прошлог времена, те су на моменат одвели све присутне у неко друго време када коњи нису били само ствар спорта и љубави као што су данас.

Осим испробавања специјалитета, посетиоци су могли да уживају у разноврсном програму који је обухватао и традиционалне игре, као и наступе локалних фолклорних друштава: Ансамбла народних игара и песама “Властимир Павловић Царевац ” из Великог Градишта и КУД-а „Сребрни вез“ из села Затоње. 

У склопу манифестације одржана је радионица за децу “Да оживи наше село”, на којој су најмлађи мештани могли да се опробају у техникама ткања, плетења, прављења крпењача и на један модеран начин учили о старим занатима и традицијама српског села.

Такође истог дана одржана је и традиционална 18. по реду „Островачка чорбијада“. Прво место по оцени стручног жирија освојио је Миленковић Драган из Маљуревца. Друго место припало је Рајчић Александру из Великог Градишта, а на трећем се нашао Петровић Светомир из Великог Градишта.

Захвалнице за учешће у организацији манифестације уручене су Туристичкој организацији Велико Градиште, Културном центру „Властимир Павловић Царевац“ Велико Градиште, Месној заједници Острово и КУД-у “Сребрн вез” Затоње.

За подршку у организацији Захвалнице су уручене и удружењима жена са територије општине Велико Градиште: Удружењу жена “У срцу стига “Мајиловац, Удружењу жена Чешљевобарке, Удружењу жена „Рамски цвет” Рам, Удружењу жена „Бискупље“, Удружењу жена “Сребрна нит “ Затоње,  EVENT PLANNER Велико Градиште и удружењу жена “Тополовчанке “ из Тополовника.

Општина Велико Градиште је овај догађај организовала у сарадњи са Месном заједницом Острово, Туристичком организацијом Велико Градиште, Културним центром „Властимир Павловић Царевац“ Велико Градиште , Коњичким друштвом ,,Кнез Михаило“ из Пожаревца и удружењима жена са територије општине.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!