Пристао први крузер у Костолац

Крузер „Viva Two” са 170 путника из Норвешке, Шведске и Немачке пристао је у уторак на међународно путничко пристаниште у Костолцу. Брод су дочекали представници Агенције за управљање лукама, Града Пожаревца, Градске општине Костолац, Првог Паробродског Друштва и Археолошког парка „Виминацијум”.

Ксенија Хајдуковић из Агенције за управљање лукама рекла је да је ово прво пристајање на костолачком пристаништу после десет година. Навела је досадашњи резултати наутичке сезоне указују на тренд раста. „До 1. септембра забележили смо 988 пристајања крузера и 139.495 путника. Број путника већи је за 13 одсто у односу на исти период прошле године, а очекујемо да ћемо до краја сезоне на пристаништима у Србији дочекати 200.000 туриста са крузера,” казала је она.

Према њеним речима, Агенција и Влада Србије интензивно раде на отварању нових међународних путничких пристаништа и изградњи марина у оквиру пројекта „Заплови Србијом”, у циљу даље афирмације и промоције многобројних наутичких потенцијала Србије. „Кроз пројекат ћемо употпунити наутичку инфраструктуру наше земље. Осим тога, пројекат ће допринети повећању прихода од овог сектора и већем броју туриста на рекама. Настојимо да Србија ојача своју позицију на наутичким мапама Европе и света и постане незаобилазна дестинација за пловидбу. Костолац је значајна локација на Дунаву за крстарења, будући да посетиоцима пружа прилику да се упознају са богатом римском заоставштином на овим просторима,” подвукла је она.

Додала је да директни и индиректни приходи наше земље од крузинга износе десет милиона евра годишње, као и да ће са повећањем броја туриста на рекама расти и приходи од речних крстарења у наредним наутичким сезонама.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић истакао је да је пристајање крузера од великог значаја за туризам читавог Браничевског округа.

„Захвални смо Влади Србије и Агенцији на подршци током реализације пројекта међународног путничког пристаништа, на које је данас пристао први брод. За нас је то могућност да наш крај прикажемо туристима из целог света и са реке, а не само са копна као што је до сада био случај,” навео је Павловић.

Kостолац представља значајну тачку на рути крузера кроз Србију, превасходно због непосредне близине археолошког парка Виминацијум који привлачи како домаће тако и стране туристе.

Туристе су испред Градске општине Костолац дочекали председник Серџо Крстаноски, помоћник председника Срђан Радовановић, као и чланови Већа Јелена Ридег, Рајко Пејовић и Бајрам Морина.

Након дочека туристима је организован одлазак у Археолошки парк „Виминацијум”, где им је уприличен обилазак локалитета и традиционална римска гозба.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!