Одржани XIII Mеђународни песнички сусрети „Орфеј на Дунаву“

Традиционална манифестација Међународни песнички сусрети
„Орфеј на Дунаву“, одржана је тринаести пут у организацији Клуба љубитеља књиге „Мајдан“ од 23. до 25. августа.

Први пристигли гости из Португалије и Црне Горе имали су прилику да у петак посете Народну библиотеку и Галерију Милене Павловић Барили у Пожаревцу.

Истог дана у вечерњим сатима у парку код фонтане у Костолцу званично су отворени XIII Међународни песнички сусрети „Орфеј на Дунаву“.

Песнике и присутне госте и публику су поздравили председница Клуба љубитеља књиге „Мајдан“ Славица Пејовић, в.д. директора Центра за културу Костолац Драган Николић и чланица Већа ГО Костолац Јелена Ридег.

У музичко поетском програму који носи назив „У очекивању Орфеја“ учествовали су песници из Грчке, Туниса, Румуније, Црне Горе, Србије, Португала… Програм су обогатили: вокална солисткиња Марија Дражић и КУД „Костолац“.

У суботу, 24. августа централног дана манифестације, на простору Археолошког парка „Виминацијум“ приређена је додела награда. Након поздравне речи председнице Клуба „Мајдан“ и представника Градске општине Костолац члана Већа, Рајка Пејовића награда „Орфеј са Дунава“ уручена је књижевнику Радомиру Андрићу.

Награда за најлепшу љубавну песму Орфејева лира припала је Миладу Обреновићу из Републике Српске, док је награда Она додељена Славки Кликовац. Такође том приликом једном броју књижевних стваралаца додељене су специјалне плакете и признања. Истог дана у поподневним сатима промовисан је Зборник љубавне поезије „Свитање на Дунаву“ у оквиру кога су присутни аутори читали своја лирска дела.

Трећи дан манифестације започео је у цркви Светог Максима Исповедника где је један број учесника присуствовао Светој Литургији поводом летње славе Цркве Светог Максима Исповедника. Литургијом је началствовао митроплит браничевски господин Игнатије. По светом чину, у црквеној порти крај засађене хиландарске лозе стихове су говорили песници из Грчке и Португалије. Током поподневних часова у организцији Удружења „Новотаријум“ ученици туристичког смера Економске школе провели су госте из иностранства кроз Пожаревац представљајући им историју града.

Завршница Mеђународних песничких сусрета „Орфеј на Дунаву“ приређена је у Центру за културу Пожаревац кроз музичко поетски програм који носи назив „Под једном звездом“. Уз завичајне, стихове су говориле поете из Грчке, Португалије, Црне Горе и Србије док је програм својим вокалом употпунила ученица Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Наталија Станојевић.

Организатори XIII Међународних песничких сусрета „Орфеј на Дунаву“ били су Клуб љубитеља књиге „Мајдан“ и Центар за културу Костолац, уз покровитељство Градске општине Костолац и подршку Града Пожаревца и Удружeња “Нoвoтaриjум”.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!