Етно сајам традиционалних јела у Костолцу

Поводом Дана рудара, у уторак, 6. августа 2024. године, у Костолцу је одржана манифестација „Костолачки котлић“, у оквиру које је, поред такмичења у кувању рибље чорбе, одржан и етно сајам традиционалних јела, који је окупио 11 удружења из Костолца, Кленовника, Лугавчине, Малог Црнића, Живице, Кличевца, Брадарца, Пругова, Осечине и Пољане.

Дан рудара у Србији се обележава у сећање на 6. август 1903. године, дан када је избио штрајк у Сењском руднику. Рудари Србије су се тога дана први пут организовано и успешно супроставили својим послодавцима ради заштите својих права, захтевајући већу безбедност на послу и веће плате.

Овогодишњи етно сајам традиционалних јела био је такмичарског карактера, али примарни циљ оваквих окупљања јесте дружење, стварање нових пријатељстава и размена личних искуства.

Жири у саставу: Мића Станковић, Вера Зарић Митровић, Гордана Славковић и Рената Минић,  имао је тежак задатак, да у мноштву укусних и лепо декорисаних традиционалних јела, старинских ручних радова и предмета, изабере најбоље и да додели награде по следећим категоријама:

–           Најлепше старинско слано јело – Етно удружење „Ресавски вез Пругово

–           Најлепши старински колач – Удружење жена Кленовник

–           Најлепша старинска слана пита – Удружење жена „Млавски цветови“ Брадарац

–           Најлепша старинска слатка пита – Удружење жена Кленовник

–           Најлепши вез – Удружење „Инвалиди рада“ Костолац

–           Најлепши ћилим – Народна библиотека Осечина

–           Најлепши стари предмет – Удружење жена „Прело“ Лугавчина

–           Најлепши део народне ношње – Удружење жена „Живичанке“ Живица

–           Најоригиналнији производ (слатко, џем, ракија, ликер…) – Удружење жена „Сестра Јелица“ Мало Црниће

–           Најлепша рукотворину старог заната – Удружење жена „Миленко Стојковић“ Кличевац

–           Најлепши штанд – Етно секција „Младост“ Пољана

Посетиоци су могли да погледају и постер изложбу „Дан рудара“, која је била постављена на паноима, на улазу у СРЦ „Топољар“. За израду постера коришћене су фотографије из приватне архиве Војкана Ивковића.

Организатори манифестације били су Градска општина Костолац, Центар за културу „Костолац“, уз подршку синдиката и помоћ Удружења за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!