„Костолачки котлић 2024“: Најбољу рибљу чорбу скувао Веселиновић Бојан из Гаја

На Спортско рекреативном центру „Топољар“ 6. августа поводом Дана рудара, одржана је гастрономска манифестација „Костолачки котлић“. Организатор манифестације је Центар за културу Костолац, под покровитељством Града Пожаревца, Градске општине Костолац, синдиката „Термоелектране Костолац“ и „Копови Костолац“. Помоћ у организацији пружили су Удружење за промоцију традиције, културе и туризма „Од књиге до душе“ и ресторан „Галија“.

Манифестацију је свечано отворио Драган Николић в.д. директора Центра за културу „Костолац“.

Ове године за кување најбоље чорбе такмичило се чак 159 котлића. Стручни жири чинили су: Живковић Горан из Београда, Миладиновић Срећко из Смедеревске Паланке и Милановић Слађан из Београда.  Жири је имао тежак и незахвалан задатак, да изабере најбоље у кувању рибље чорбе, јер је конкуренција била велика.

Најбољу рибљу чорбу скувао је Веселиновић Бојан из Гаја, који је добио награду летовање у Грчкој за две особе и пехар. Друго место припало је Предрагу Панићу из Костолца, а награда је продужени викенд за две особе у Соко бањи. Треће место заузео је Стевић Душан из Костолца, који је освојио продужени викенд на Златибору за две особе. Награде су уручили председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, председница Скупштине Милена Церовшек и заменица начелника Управе ГО КОстолац Ивана Ђорђевић.

Поред  најбољих чорби проглашена је и најлепша куварица „Костолачког котлића“, а то је Сара Димитријевић из Пожаревца. Међу великим бројем такмичара проглашена је и најмлађа куварица рибље чорбе Дамњановић Срна из Кленовника.

Поред кулинарског надметања организована је и наградна лутрија, а главну награду велики роштиљ добио је Тадија Јовановић из Лесковца.

Током целог дана свирао је  бенд „НОЋ ДО ПОДНЕ”, који се потрудио за добро расположење, како такмичара тако и свих посетилаца манифестације. 

Манифестацију је обележила и додела награда и пехара за меморијални турнир у малом фудбалу „Миомир Цвијић Рус“. Прво место освојила је екипа „Русови соколови“.  Друго место припало је екипи „Термоелектране Костолац“ , а на трећем месту нашла се екипа „Прим„.

Награде и пехаре најбољима уручио је представник Синдиката „Копови Костолац“ Иван Радисављевић.

У оквиру манифестације одржана је Изложба традиционалних јела, која је била такмичарског карактера. Награду (котлић) за најлепши штанд добила је Етно секција „Младост“ из Пољане.

Уз све то уприличен је и спектакуларан ватромет, а потом су посетиоци манифестације уживали у хитовима певача народне музике Ненада Манојловића.

Предиван амбијент, добра забава, богат програм и неколико хиљада посетилаца обележили су шести по реду „Костолачки котлић“, који према речима једног од организатора манифестације Далибора Илића, заменика председника Градске општине Костолац, из године у годину нуди све садржајнији и богатији програм и окупља све већи број посетилаца и сасвим заслужено постаје бренд костолачке општине.

Велику захвалност организатори дугују Хуманитарној организацији „Срби за Србе“ која је била учесник манифестације. Иначе ова организација помаже угроженим породицама са троје и више деце широм Балкана.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!