Полагањем венаца на Спомен – обележје на Мајдану у Старом Kостолцу, обележен је 6. август – Дан рудара

Полагањем венаца на Спомен – обележје на Мајдану у Старом Kостолцу, обележен је 6. август – Дан рудара. Дан рудара обележава се у знак сећања на почетак штрајка у Сењском руднику 6. августа 1903. године, због отпуштања тројице рудара који су штитили права радника. Рудари те најстарије јаме у Србији су се током девет дана штрајка изборили да им се колеге врате на посао и успели да скрате радно време.

Представници Огранка „ТЕ- КО“ Костолац, представници АД „Електропривреда Србије“, представници Министарства рударства и енергетике, Града Пожаревца, Градске општине Костолац, као и представници синдиката „Копови Костолац“ и Термоелектране Костолац положили су венце на спомен обележје рударима покрај старог улаза у некадашњу јаму у Старом Костолцу.

Милош Сузић рударски инжењер са Копа „Дрмно“ истакао је да се успешно реализује производна политика Електропривреде Србије, а основац у производњи угља и снабдевања сада већ пет блокова термоелектране Костолац јесте КОП „Дрмно“ у коме је близу 200 милиона тона резерви угља.

Част ми је и задовољство да се као млад инжењер овде на овом месту захвалим генерацијама рудара и енергетичара који су протеклих 154 година крчили пут рударству у Костолцу. Немерљив допринос индустријализације Србије дао је овај рудник који је и данас један од темеља снабдевања електричном енергијом наше земље. Данас смо овде на спомен обележју на коме можемо са поносом рећи да успешно реализујемо све планове Електропривреде Србије. Основац у производњи угља и снабдевања сада већ пет блокова термоелектране Костолац јесте КОП „Дрмно“ у коме је близу 200 милиона тона резерви угља. Упоредо радимо на реализацији новог западног поља у коме се процењује резерва угља од 350 милиона тона угља, рекао је Сузић.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић говорио је о значају рударства за Пожаревац и околину.

Градска општина Костолац је једна од средина које су нераскидиво повезане са старањем енергије кроз угаљ. Последњих деценија захваљујући намери државе да уреди област заштите животне средине. Поносимо се резултатима на том пољу. Све је то учињено како би се заштитило здравље запослених али и људи који живе у непосредној околини Костолца. Када говоримо о запосленима можемо рећи да историја експлоатације руде у свету у исто време историја унапређења услова рада рудара, рекао је Павловић честитајући Дан рудара.

Према речима Душана Живковића, генералног директора „Електропривреде Србије“ кључни стуб у производњи електричне енергије у „Електропривреди Србије“ деценијама је рударски сектор, а Рударски басен Колубара и костолачки Коп „Дрмно“ пример су како се заједнички превазилазе све тешке ситуације и постижу резултати.

Желим да вам честитам Дан рудара и да вам се захвалим у име Електропривреде Србије за пожртвован рад и посвећеност у различитим временским условима када сте доприносили развоју електропривреде од изградње првих блокова овде до данашњег тренутка када сви заједно живимо и негде дочекујемо завршну фазу и пуштање у рад блока Б3. Сведоци смо заједно транзиције енергетског сектора који ће такође рударски сектор доприносити да та транзиција ношена на таласу угља и обновљивих извора енергије чији је такође Костолац сведок данас изградњом ветропарка и соларне електране у Костолцу и верујем да ћемо догодине у ово време такође бити сведоци пуштања у рад и та два постројења тако да ће Костолац имати преко 500 (MW) новоинсталираних капацитета и тиме ћемо доприносити и даље производњи електричне енергије и развоју овог региона, нагласио је Душан Живковић, генерални директор „Електропривреде Србије“.

На церемонији обележавања Дана рудара уприличен је културно -уметнички програм, који су припремили учесници патриотског пројекта „Моја Србија“, који реализује Психолошки центар Костолац, под покровитељством Градске општине Костолац.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!