ОШ ’’Јован Цвијић’’ обележила јубилеј осамдесет година рада и постојања

Свечаном академијом у суботу 12. октобра у Дому културе у Костолцу обележен је јубилеј ОШ ’’Јован Цвијић’’, осамдесет година постојања и рада.

Након интонирања химне школе, приказан је кратак филм који приказује историјат и достигнућа ове образовне установе кроз деценије.

Директорка школе, Сунчица Марковић, у име колектива обратила се гостима истичући да је школа од свог оснивања 1944. године до данас постала симбол образовања преданости и напретка, не само за генерације ученика које су кроз њу прошле, већ и саму заједницу.

Име које носи подсећа нас на важност знања истраживања и науке. Цвијић је био велики географ, антрополог и визионар, који је својим радом поставио темеље за разумевање не само нашег региона већ и много шире. Наша мисија је да следимо његов пример, негујући код ученика радозналост, страст за учењем и критичко мишљење. У протеклих 80 година школа је непрекидно расла и развијала се пратећи промене у друштву, технологији и образовању. Генерације наставника су својом посвећеношћу обликовале умове хиљада ученика, док су ученици свјоим успесима наставили да преносе углед школе даље у друштво, рекла је директорка Марковић.

Честитајући јубилеј учитељима, наставницима и ученицима школе градоначелник Пожаревца, Саша Павловић је нагласио да су историјат Основне школе ’’Јован Цвијић’’ писали заједнички успеси свих запослених.

У протеклих осам деценија није вам недостајало ни изазова ни тешкоћа, и овај дан доказује да су се исплатили. Изазов је био и пронаћи адекватан објекат у коме ће костолачки ученици стицати своја прва знања, па су се учионице кроз године вашег постојања више пута мењале. Најпре су и основци и гимназијалци заједно боравили у згради, поред ресторана „Касина“, са мало услова за адекватно спровођење наставе.

Ово је свакако прилика да се сетимо тадашњих учитеља ове школе који су лоше околности успели да надоместе инспирацијом и још марљивијим радом. Сјајни су били и тадашњи ђаци који су у првим послератним годинама имали свест о томе колико је важно образовање по њихов живот и будуће друштво. зато нико није негодовао када се истом објекту школе придружило и једно одељење Вечерње гимназије за образовање одраслих као и одељење Школе ученика у привреди. Можемо рећи да су сви они били визионари и заједно веровали да ће доћи тренутак када ће њихови потомци имати далеко боље услове од њих.

Он је подсетио да се временом сходно све новијим стандардима зграда школе дограђивала и реновирала како би данас била једна од најмодернијих у Србији. -Модерни услови рада у овој школи нису вам поклоњени, јер сте све то ви претходно својим радом апсолутно заслужили, истакао је Павловић.

За изузетну сарадњу са Основном школом „Јован Цвијић“ плакете су уручене Граду Пожаревцу и Градској општини Костолац, док су захвалнице додељене свима који су помогли успешан рад школе и њене запажене резултате.

Током свечаности награђени су учесници литерарног конкурса који је био посвећен јубилеју постојања Основне школе „Јован Цвијић“. У категорији ученика 3. и 4. разреда прво место освојила је Маша Стефановић 4/2 ОШ „Јован Цвијић“ Костолац, док је у категорији од 5. до 8. разреда прво место припало Јовић Лазару 5/1 ОШ „Доситеј Обрадовић“ Пожаревац.

Свечана академија оплемењена је оригиналним и занимљивим драмским приказима, ритмиком, рециталима и мелодијама у извођењу ученичког и певачког хора школе, као и Актива наставника музичке културе града Пожаревца.

Прослави великог јубилеја присуствовали су градоначелник Пожаревца Саша Павловић са сарадницима, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски са сарадницима, председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек, представници Школске управе Пожаревац, Министарства унутрашњих послова, Српске православне цркве, Исламске заједнице Костолац, Дома здравља Костолац, директори основних и средњих школа, установа, предузећа, удружења, представници синдикалних организација, наставници, учитељи, ученици и родитељи.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!