Удружење за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“ учесник етно изложбе „Златне руке“ у Осечини

Удружење за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“ из Костолца, већ трећу годину заредом, као једини представник свог краја, било је учесник етно изложбе „Златне руке“, у оквиру манифестације „Сајам шљива“ у Осечини.

Циљ изложбе је да представи богату културну баштину нашег региона, кроз приказивање аутентичне, традиционалне хране и предмета и као таква, већ годинама окупља око четрдесетак етно удружења из целе Србије, која излажу своје производе и такмиче се у најлепше припремљеним јелима и представљању народних обичаја.

На трпези Удружења „Од књиге до душе“ коју су припремили: Гордана Славковић, Негица Павловић и Драгослав Славковић, нашле су се: погаче, пите, старинска јела и колачи, као што су салчићи, пита са шљивом, штрудла са маком, и друго и представљен је Колендец, народни обичај из села Мосна, код Доњег Милановца. Влашка народна ношња, која је коришћена приликом представљања обичаја, позајмљена је од Културно-уметничког друштва Костолац.
Жири у саставу: Гордана Пајић, етнолог, Биљана Спасојевић, нутрициоиста и Ненад Иконић, професор, доделио је Удружењу „Од књиге до душе“ друго место у категорији Појединачна јела.
Одлазак Удружења за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“ из Костолца у Осечину подржао је Град Пожаревац, Туристичка организација Пожаревац и Градска општина Костолац.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!