Удружење „Од књиге до душе“ на Међународном средњовековном фестивалу у Београду


Удружење за очување старих заната и вештина „Бели Орлови“( основано у Београду 2010. године), у сарадњи са ЈП „Београдска тврђава“ организовало је по други пут, у периоду  од 30. августа до 1. септембра 2024. године, Међународни средњовековни фестивал у Београду, на једном од најлепших места Београдске тврђаве, на простору Доњег града. Ова јединствена манифестација, која промовише српску и европску средњевековну баштину, окупила је учеснике из Румуније, Мађарске, Словачке, Чешке, Бугарске, Француске, Аргентине, Чилеа, Бразила, Северне Македоније, Хрватске, Турске, Грчке, Италије, Русије, Босне и Херцеговине, Данске и Холандије. За посетиоце фестивала су од петка до недеље, организовани веома занимљиви програми и садржаји, који су им дочарали средњовековна времена: средњевековно село, са витезовима и дамама, радионице старих заната и вештина (ковање, калиграфија, мозаик, сарачка радионица…), витешке борбе у оклопу, шоу са коњима Коњичке дивизије Белих орлова, јахање коња, средњевековни базар (базар опреме, оруђа и оружја средњег века), средњевековна и етно музика, средњевековна плесна радионица, стреличарство, соколарство, и други слични забавни и едукативни садржаји.

Удружење за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“ из Костолца, као једини представник свог краја, предвођено Ренатом Минић, председницом Удружења, било је учесник овогодишњег Међународног средњовековног фестивала и представило се са трпезом јела, припремљених по средњовековној рецептури и радионицом плетења. Фестивал је окупио многобројне посетиоце из шире Србије и целог света, о чему говори и податак да је само у прва два дана продато преко 10. 000 улазница за фестивал.

Штанд Удружења „Од књиге до душе“ привукао је велику пажњу посетиоца због своје оригиналности и необичности. На трпези су се нашли хлебови, погаче, укисели колачи, пите са сиром, погачице са чварцима, колачи са орасима и воћем, жито са орасима, кувано сочиво, ликери од лаванде и ораха, као и витешки колач Панфорте, путни колач некадашњих витезова, италијанског порекла, а назив у дословном преводу значи „снажан хлеб“ и односи се на зачине и текстуру коју овај колач има (бадеми, лешњаци, кандирано воће, мед, зачини).

Средњовековни костими чланица Удружења „Од књиге до душе“ дело су вредних руку Ружице Живковић.

Одлазак Удружења за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“ из Костолца на Фестивал, подржао је Град Пожаревац, Туристичка организација Пожаревац и Градска општина Костолац.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!