Манифестација „Госпојинско прело 2024“ и ове године оправдала очекивања

Село Кленовник, у Градској општини Костолац поводом славе Успења пресвете Богородице, било је домаћин традиционалне манифестације „Госпојинско прело“.

Свету Литургију је служио свештеник Саша Васић који је обавио чин  резања славског колача, чиме је свечано обележена црквена слава у Кленовнику .

Домаћини славе били су Зоран и Биљана Илић са породицом док је улогу колачара за наредну годину преузео Драган Мишић са породицом.

Поред великог броја верника Литургији су присуствовали председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, помоћник председника Срђан Радовановић, чланови Већа костолачке општине Јелена Ридег, Снежана Никонтовић, Рајко Пејовић, Миладин Радомировић, као и председник МЗ Кленовник,  Небојша Мишић.

На Стадиону малих спортова у Кленовнику од 16  часова почело је такмичење у кувању рибље чорбе. Прво место освојио је Технички преглед Аутотранспорт Костолац. Друго место припало је Вујевић Милану, а на трећем се нашао Вујевић Милан (млађи – дете).

У оквиру пратећег програма манифестације одржана је изложба радова домаће радиности као и изложба и такмичење у излагању старих традиционалних јела. Поред Удружења жена „Kленовник“ које је организовало изложбу, учествовао и велики број удружења из Браничевског и Поморавског округа.

Председница Удружења жена „Kленовник“ Биљана Илић је том приликом уручила свим удружењима захвалнице, а пехаре и дипломе најбољима. Свеукупни победник било је Удружење жена „ Петријево“.

 Најукусније традиционално слано посно јело – Удружење жена „Сунцокрет“ из Батуше.

Најоригиналнији штанд – Удружење жена „Тополовчанке“ из Тополовника;

Најукуснија штрудла – Удружење „Од књиге до душе“ Костолац;

Најукуснији качамак –  Удружење жена „Прело“ из Лугавчине;

Најукуснији колач са смоквама – Удружење жена „Кличевац“;

Најлепше декорисана трпеза – Удружење жена „ Петријево“.

Најлепши ручни рад (вез) – Коло српских сестара Пожаревац;

 Најукуснија савијача – Удружење жена „Село весело“ Водањ;

Најлепша погача –  Удружење жена „Свети Трифун“ из Сараораца;

Најукуснија гибаница – Удружење жена „Живичанке“ из Живице;

Најукуснија крофна  Удружење жена „Слатки осмех“ из Јагодине;

Најстарији предмет  – Удружење жена „ У срцу Стига“ из Мајиловца;

За најлепшу учесницу проглашена је Емина Бакић.

У вечерњим сатима одржан је концерт фолклора, а пре тога учесници су продефиловали улицама Kленовника. Поред домаћина Kултурно уметничког друштва „Kленовник“ представили су се КУД „Миодраг Миљковић Мидга из Ћириковца, КУД „Младост“ из Породина, КУД „Ресава“ из Пругова, КУД „Света Петка“ из Петке, Друштво народне традиције „Шамот“ из „Аранђеловца“ и КУД „Костолац“. Захвалнице за учешће гостујућим културно уметничким друштвима уручио је секретар КУД-а „Кленовник“ Стефан Митић.

На самом почетку присутне је поздравила Бабић Бисерка из Кленовника добитница почасне ленте за супер баку.  

Поред бројних гостију и публике манифестацију су својим присуством подржали градоначелник Пожаревца Саша Павловић и председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек.

Организатори тринаестог по реду „Госпојинског прела“ су Месна заједница Кленовник и Културно уметничко друштво „Кленовник“, а покровитељи  Град Пожаревац, Градска општина Костолац и Центар за културу „Костолац“.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!