УЧЕСНИЦИ “ТИД РЕГАТЕ” БОРАВИЛИ У КОСТОЛЦУ

Костолац је био домаћин најстарије, најдуже и највеће, међународне, спортско-рекреативне туристичке кајак, кану и веслачке регате на свету која носи назив „ТИД регата“.

Око 150 кајакаша боравило је у Костолцу, а Градска општина Костолац се потрудила да кроз сарадњу са организаторима свим учесницима обезбеди пријатан и сигуран боравак у нашем граду.

Наш град су посетили кајакаши из: Немачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Румуније, Лихенштајна, Белгије, Велике Британије, Бугарске, Аустралије, Новог Зеланда и Србије.Циљ саме регате је промоција оваквог вида бављења спортом и рекреацијом као и представљање историје, културе, традиције, етнологије, екологије, привредног и туристичког потенцијала Србије и Градске општине Костолац.

У музичком делу програма учествовао је оркестар „Сребрњаци“ где су гости Костолца могли да уживају и опусте уз најлепше мелодије српске музике.

На самом почетку програма учеснике је поздравио в.д. директора Центра за културу Костолац Драган Николић пожелевши им угодан боравак у Костолцу.

Учесници „ТИД регатe“ су окрепљени наставили пловидбу Дунавом до свог циља поневши позитивне утиске из нашег малог а прелепог места.

ТИД Регата стартује сваке године из немачког града Инголштата, а завршава првог викенда септембра на обали Црног мора у румунском месту Свети Ђорђе.

Регата је најстарија на свету, прва је била одржана 1956. године, у којој је СФРЈ Југославија била поред Чехословачке и Мађарске једна од првих организатора.

Основно правило ТИД-а је пловидба Дунавом чамцима (кајак-кану) које покреће човек сопственом снагом, по етапним местима која се за сваку земљу утврђују на Међународној годишњој Kонференцији. Дневне етапе су од 16 до 60 километара, у просеку 43 км. дневног веслања.

Дочек учесника регате у Костолцу организовали су Градска општина Костолац и Центар за културу Костолац.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!