Вечерњом службом и Свеченом академијом почело обележавање славе Градске општине Костолац

Вечерњом службом у Цркви Светог Максима Исповедника почело је обележавање славе Градске општине Костолац. Након службе одржана је Свечана академија у част Светог великомученика Прокопија заштитника нашег града. Академија је свечано отворена химном Републике Србије у извођењу вокалне солисткиње Данице Крстић.

На самом почетку присутнима се обратио председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и истакао:

Обележавање градске славе нам изнова даје снагу да наставимо нашу мисију и остварење свих наших планова. Нека нам Свети Великомученик Прокопије подари моћ да будемо јединствени и истрајни, нека нам буде духовни темељ на коме ћемо наставити да заједно још брже  градимо бољу будућност за нашу децу и наредне генерације. Драги суграђани, чекаjу нас озбиљне инвестициjе, а само озбиљним приступом и радом, испунићемо све што смо зацртали.

Црква нам је увек била ту кроз векове, а тако ће бити и у будућности. Искористићу прилику да свим нашим суграђанима, парохијанима, нашем граду честитам славу, са жељом да је прославимо у добром здрављу, срећи и благостању.

Милена Церовшек председница Скупштине Градске општине Костолац честитала је Костолчанима славу нагласивши:

Ово јесте празник православних хришћана, али као такав има и нескривену поруку да су сви људи на овом свету уједињени, без обзира на религију. Разноликост култура, вера и националности јесу право богатство наше градске општине, и драгоценост коју морамо сачувати.

Тај циљ неће бити тешко остварити, узевши у обзир да и у време највећих изазова и ратних страхота на Балкану, Костолац је био оаза суживота свих народа и вера. Разлог томе треба тражити и у лепоти овог дела Србије, на којој Бог није штедео, па нас је тиме и подучио да је планета подједнако власништво свих нас.

Свети Прокопије, кога славимо данас својим примером је показао да не одступа од својих уверења чак и по цену напуштања овоземаљског живота.

Пригодну беседу о Светом великомученику Прокопију одржао је старешина цркве Светог Максима Исповедника протојереј Дејан Лазаров.

Наш небески покровитељ и заштитник Свети Прокопије нас својом вером и жртвом упућује и даје нам путоказ којим путем треба да идемо и шта је истинско живљење. Нека је срећно и Богом благословено навечерје славе и нека нам Господ свима нама буде помоћ и заштита молитвама Светог великомученика Прокопија и нашег оца Светог Максима.

Према речима градоначелника Пожаревца Саше Павловића, саборност коју кроз овакав вид окупљања учвршћујемо, као и чување обичаја Српске православне Цркве јесу циљеви који нам помажу да изградимо друштво какво желимо.

То друштво одликује традиција поштивања сваког човека без обзира на веру, нацију, годиште и све оне ставке које на први поглед раздвајају људе. Овде у Костолцу, као мултинационалној средини сви мештани знају да нас управо те разлике обогаћују чинећи нас бољим и срећнијим. Зато ову славу Градске општине Костолац верници прослављају заједно са својим комшијама, пријатељима и члановима породице других религија и вероисповести. То у исто време значи да се значајни датуми у другим религијама такође заједнички прослављају, истиче Павловић.

Павловић је нагласио да између две славе увек изнова можемо да приметимо неки бољитак, неки нови уређени део Костолца као што је ове године случај са самим уласком у општину.

Овом приликом председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек уручили су награде и повеље ученицима генерације, спортистима и најангажованијим ученицима ОШ „Јован Цвијић“ и Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“.

Нини Тодоровић, ученици генерације Основне школе „Јован Цвијић“ и Марку Миленковићу, ученику генерације Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ у Костолцу уручене су повеље и награде у износу од 100 хиљада динара.

За спортисту генерације у Основној школи „Јован Цвијић“ проглашена је гимнастичарка Миња Ђаловић. Њој, као и спортисти генерације Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“, Јовану Благојевићу, припале су награде Градске општине Костолац у износу од 50 хиљада динара.

На Академији су уручене и награде од по 25 хиљада динара за најангажованије ученике костолачких школа. У ОШ „Јован Цвијић“, за најангажоованијег ученика проглашен је Алекса Ђорђевић, док је за најангажованијег у Техничкој школи са домом ученика „Никола Тесла“ изабрана Анђела Павловић.

Академији су присуствовали: градоначелник града Пожаревца, Саша Павловић са сарадницима, председник Градске општине Kостолац Серџо Kрстаноски са сарадницима, председница Скупштине Градске општине Kостолац, Милена Церовшек са сарадницима, заменица начелника Градске управе Града Пожаревца Ана Тишма, заменица начелника Управе Градске општине Костолац Ивана Ђорђевић, в.д. директора Центра за културу„Kостолац“ , Драган Николић, старешина цркве Светог Максима Исповедника, протојереј Дејан Лазаров, парох други новокостолачки свештеник Иван Филиповић, чланови Већа града Пожаревца, чланови Већа Градске општине Kостолац, одборници, директори локалних јавних предузећа и установа, директори костолачке основне и средње школе, представници војске, полиције,..

У склопу Свечане академије вокална солисткиња Даница Крстић одржала је мини концерт. Даница је један од најупечатљивих балканских етно вокала, а Костолчани су имали прилике да чују неке од најлепших народних изворних песама. Низале су се: Моје мило Банаћанче, Маријо ћери, Уснила је дубок санак, Удаде се Јагодо, Ај мене мајка једну има и друге, а публика је овацијама наградила вокалну солисткињу, која је својим раскошним гласом све оставила без даха. 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!