Одржан 16. „ОСТРОВАЋKИ БЕЋАРАЦ“

У војвођанском селу на територији Градске општине Костолац у петак, 13. јула одржана је 16. по реду манифестација „Островаћки бећарац“.

На самом почетку присутне је поздравио прота Стеван Нешић из Острова.

„Островаћки бећарац“ званично је отворио председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски:

„Островаћки бећарац“ је једна од најзначајнијих манифестација у оквиру широке лепезе догађаја на територији Градске општине Костолац.  Као што је већ познато Острво је село које припадало Војводини,  а од Другог светског рата налази се у Стигу где се преселило са банатске стане услед  градње костолачких термоелектрана. Захваљујући Бећарцу ово место  већ шеснаесту годину за редом успева да отргне од заборава банатско културно наслеђе, са циљем да се млађе генерације подсете на своје корене и обичаје. Напоменуо бих да је традиција Баната веома богата у свим сегментима, и ми захваљујући организаторима настављамо да негујемо банатски дух у нашем крају. И ове као и претходних година песмом, игром, пошалицама и спортским надметањима „бећарац“  доприноси неговању банатске баштине у Острову. Данас смо имали такмичење у кувању рибље чорбе, затим спортско надметање, продају и изложбу колача, а очекује нас и такмичење у певању чувеног војвођанског „бећарца”.  Драго ми је да је село Острово задржало банатску културну традицију, која је шарена и разнолика, а ми смо на тај начин обогатили културни садржај нашег малог места, истакао је Крстаноски.

Све време текла је продајна изложба домаћих колача. У каснијим вечерњим сатима након наступа бројних фолклорних ансамбала и такмичења у певању бећераца приређен је концерт бенда „Банда дрвена“.

Организатор је Месна заједница Острово, у сарадњи са Центром за културу „Костолац“ уз подршку Града Пожаревца и Градске општине Костолац.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!