Изношење Плаштанице и јутрење Велике суботе са Статијама у Цркви Светог Максима Исповедника у Костолцу

На Велики петак, 3. маја 2024. године старешина Цркве Светог Максима Исповедника, протојереј Дејан Лазаров служио је Вечерњу службу са изношењем Плаштанице уз саслужење свештенства и верног народа.

Велики број верника поклонио се Христовом гробу, целивајући плаштаницу, Јеванђеље и Крст. У наставку је служено Јутрење Велике суботе са Статијама и Литија верног народа у којој је ношена Плаштаница око цркве.

Пригодном беседом окупљеним верницима обратио се старешина Цркве протојереј Дејан Лазаров, подсетивши на величину и значај данашњег празника, а све у светлу предстојеће победе Господа над смрћу.

Статије су песме у којима се описује жалост и патња Пресвете Богородице због распећа и смрти њеног сина Исуса Христа, али и патње које најављују његово славно васкрсење.
Плаштаница симболично обележава време Христове смрти и скидања његовог тела са крста. Према хришћанском предању, у Плаштаницу су Христови ученици заједно са Јосифом Ариматејским увили Христово тело одмах по скидању са крста на коме је био разапет.
Предања наводе и да је чувана у тајности све док нису престали прогони хришћана. У православним црквама се на Велики петак не служе литургије, већ такозвани Царски часови са читањем делова Јеванђеља која описују страдање Исуса Христа.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!