У Костолцу откривено Спомен-обележје палим борцима у отаџбинским ратовима од 1990. до 1999. године

Данас је у парку на Тргу братства и јединства откривено Спомен-обележје палим борцима у отаџбинским ратовима од 1990. до 1999. године.

Спомен-обележје открили су државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Дејан Антић и представница породица страдалих Зорана Марковић.

Хероји, наши суграђани борци у ратовима деведесетих који су изгубили своје животе за слободу Србије су: Бауман Драган, Благојевић Драгиша, Лазић Горан, Стојимировић Миодраг, Марковић Зоран, Максић Лепомир, Дураковић Борис, Стаменковић Драган, Станић Драгослав, Јовановић Предраг, Јосић Никола и Игњатовић Предраг.

Чин освећења Спомен – обележја и помен обавио је старешина Цркве Светог Максима Исповедника протојереј Дејан Лазаров са свештеником Иваном Филиповићем.

Данас је учињена велика ствар.  Откривено је Спомен – обележје у знак сећања и храброст наших суграђана, бораца у ратовима деведесетих за слободу наше Србије. Ово је била наша обавеза, и ми ћемо увек према њима осећати ДУГ, ненаплатив и вечен, истакао је председник Удружења „Српски ратни ветерани Костолац“ Ђорђе Бараксадић, захваливши се свима који су допринели да у Костолцу подигнемо Спомен – обележје палим борцима у ратовима од 1990. до 1999. године.

Они су симбол херојства и они су симбол пожртвованости за отаџбину. Они су доказ да се нису обрукали и да су били достојни потомци наших предака. Не заборавите да су наши преци из ових крајева у великом рату били у јуначкој Дунавској дивизији која је пронела славу српског оружја од Цера и Колубаре, преко Кајмакчалана и Доброг поља. Њихови подвизи остаће вечно у сећању српског народа, рекао је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Дејан Антић.

За нас ратови у Југославији нису били далеки сукоби вођени у далеким земљама. Они су били лична трагедија која је разбила наше животе и растргла ткиво наших породица. Памтимо их не само као војнике, већ као синове, браћу, очеве, мужеве, који су нам прерано одузети. Сећамо се њиховог осмеха и љубави које су донели у наше животе. Сећамо се снова које су имали у будућности прекинуте немилосрдном руком рата, рекла је Маријана Лазић, обративши се у име породица страдалих.

Ово спомен обележје говори да наши хероји нису заборављени, и на нама остаје задатак да њихова имена вечно живе. Они су то су својим јунаштвом и заслужили.  

Хвала палим борцима, који су у духу светле српске традиције, часно и поштено бранили своју земљу, као и људима који годинама чувају сећање на хероје који су храбро не жалећи своје животе бранили и одбранили нашу једину отаџбину Србију, истакао је председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски.

Костолац је као и остале средине у нашој земљи изгубио неке од својих најхрабријих кћери и синова у борби која је за Србију била одбрамбена и ослободилачка. Историја коју су писали светски моћници, а која џелата представља као жртве и обрнуто полако бледи потиснута чињеницама. Иако не можемо потпуно разумети бол коју породице погинулих осећају због свог губитка, можемо им одавде јасно поручити да ћемо вечно и поносно чувати сећање на њихову жртву и храброст, нагласио је градоначелник Града Пожаревца господина Саша Павловић.

Венце су на спомен обележје положили: представници породица страдалих, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Војске Србије, Удружења Српски ратни ветерани Србије, Града Пожаревца, Полицијске управе Пожаревац, Градске општине Костолац, Удружења Српски ратни ветерани Костолац, Удружења потомака ратника од 1912. до 1920. године и Српска напредна странка.

Након полагања венаца уручене су Захвалнице свима који су помагали идеју и реализацију Спомен – обележја.

У културно уметничком делу свечане церемоније наступио је хор „Дунавска лира“ из Костолца.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!